DE VANLIGASTE FRÅGORNA & SVAREN

När kommer ni till min gränd?
Projektet beräknas att pågå i cirka 6 år med start i september 2017. Ledgränd blev klar hösten 2020. Stolpgränd påbörjades senhöst 2020 och sist kommer Stödjegränd. Det betyder att det tar cirka 2 år per gränd.

Hur många dagar innan får jag reda på att ni kommer till mitt trapphus?
Entreprenören aviserar i er brevlåda cirka två till tre dagar före beräknad start i just ditt trapphus. Men innan dess kommer du att få en lapp i din brevlåda där du får en tid för en förbesiktning. Vi ser helst att du är hemma vid den besiktningen annars går det bra att ställa låset i serviceläge.

Vad gör ni vid ”förbesiktningen”?
Vi tittar på golvbrunnen om den är gammal eller ny, material på väggar och golv, om du har badkar/inte badkar. Samt redan befintliga eventuella skador i material. Eventuella skador innan entreprenaden kommer att fotograferas, detta är för att skydda dig som boende samt entreprenören.

Varför förbesiktigar ni?
För att entreprenören ska veta vad som väntar dem hemma hos dig innan de kommer dit. Planering av personal går mycket smidigare om de vet innan om dit badrum måste rivas eller inte.

Hur får jag reda på om ni måste riva mitt badrum?
Det får du reda på vid förbesiktningen. Vid tveksamheter så kan det dröja någon dag extra.

Kommer jag ha vatten hela tiden när ni är i mitt trapphus?
Under pågående arbete med reliningen i trapphuset så är allt vatten & avlopp avstängt i cirka 2 veckor.
Ni får två vattendunkar och dessa fylls på efter behov.

Om jag har behov av toalett på natten, hur gör jag då?
Vid förbesiktningen kommer vi att fråga dig om du har behov av en ”PortaPorti” (Husvagnstoalett). Då ordnar vi en sådan åt dig innan vattnet stängs av.

Måste jag ge tillträde till min lägenhet för att göra stamrenoveringen?
Ja, enligt lag så kan du inte neka föreningen tillträde för att åtgärda detta.

Kommer det att väsnas mycket?
Ja, till och ifrån kommer det att låta en del. Har du husdjur som lätt blir skrämd eller stressad så rekommenderar vi att husdjuret om möjligt inte är hemma dessa dagar.

Om jag inte är hemma och glömmer att ställa nyckeln i serviceläge, vad händer då?
Om vi ska kunna göra ett arbete i ett trapphus förutsätter det att vi får tillgång till alla lägenheter i det trapphuset, annars avstannar jobbet helt i ditt trapphus och man får gå vidare till ett annat trapphus. Det kan bli så att kostnaderna för föreningen ökar eftersom entreprenören i så fall får backa tillbaka.

Måste ni riva alla badrum?
Nej, normalt inte, de badrum som har ny (efter-92) och godkänd golvbrunn behöver vi inte göra något med och lämnas som det är. Om vi upptäcker en vattenskada trots ny golvbrunn, kommer badrummet dock att rivas.

Om ni måste riva mitt badrum, måste jag betala något själv?
Om du väljer samma material på golv och vägg som du hade innan rivningen behöver du inte betala något. Men väljer du att byta något av materialen så betalar du all materialkostnad själv. Observera! Vill du byta porslin eller passa på och göra om något i ditt badrum i samband med eventuell rivning står du alltid själv för dessa kostnader.

Var kan jag titta på kakel/klinkers eller golv/väggmattor om mitt badrum måste rivas?
Vi har gjort ett litet visningsrum i ”glasrummet” på SolhagaGården där du kan titta på vad som finns att välja i mellan.
Där finns även porslin som du kan titta på om du vill passa på att byta ut din gamla toalett eller kran.

Väljer du att köpa något annat som inte ingår i vårt sortiment så får du inhandla och transportera det själv.
Observera! Vi monterar endast dit märken som är godkända av Solhaga.
(ORAS, MORA, Gustavsberg)

Jag har ett gammalt element och mitt badrum ska rivas. Tar ni bort det?
Har du ett gammalt element och ditt badrum ska rivas så byter vi det till ett nytt element. Men om du vill flytta elementet så får du betala flytten av det.
Gäller likadant om du väljer att byta till en handdukstork.

Finns det andra färger att välja på?
Väggmatte och golvmatteproverna är det som finns i glasrummet som du kan välja på som Solhaga betalar. OBS! Du måste välja bård då väggmattorna endast är 2 m höga. Kakel & klinkers gäller detsamma.

Jag har en badrumskran som läcker och jag vill flytta på en krok, vem pratar jag med?
När killarna som renoverar och relinar kommer till ditt trapphus pratar du direkt med dem om det. 

Om jag har fler frågor vem vänder jag mig till då?
När vi är på din gård och arbetar så kan du ställa frågor direkt till alla oss som är med i projektet.  Annars kan du vända dig till Gunilla Wickman Rostedt som är Projektledare eller Håkan Andersson, Bygglaget som är huvudentreprenör.